Main content

Justus van Effencomplex - Delfshaven, Rotterdam

Buitenschilderwerk en hydrofoberen gevels van appartementencomplex in jaren '20 stijl


Het Justuskwartier in Rotterdam bestaat na de renovatie uit 154 woningen die in een blok van 4 woonlagen met een omtrek van 80 bij 150 meter, vier ingangen telt. Een monumentaal woonblok met een prachtige grote binnentuin en brede galerijen, waarvan de beweringen zijn dat dit het oudste complex is met uitkragende galerijvloeren.

Voor dit complex hebben wij in opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam de gevels gehydrofobeerd en het buitenschilderwerk verzorgd. Rob van Tongeren, onze teamleider met ruim 40 dienstjaren, heeft dit werk uitgevoerd met een vast team van (grotendeels) eigen medewerkers. Het was een mooie samenwerking met Verfgroothandel Simonis Verf die een actieve rol heeft gespeeld bij het aanpassen en bepalen van de juiste kleur.

Baanbrekend wooncomplex

Het Justus van Effencomplex behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam, ontworpen door architect Michiel Brinkman. Het complex was in 1922 hypermodern. Het zorgde voor een gezonde leefomgeving op een klein terrein en bood buitenruimte voor alle bewoners. De bewoners hadden groen voor de deur en er was speelruimte voor de kinderen. Het complex is als het ware binnenste-buiten gekeerd: alle voordeuren komen uit op het binnenterrein waardoor een geborgen karakter ontstaat. Revolutionair was de bovenstraat, een verhoogde woonstraat voor de woningen op de eerste verdieping, waarmee dit de eerste galerij van Nederland is.

Renovatie woonmonument

Het woningencomplex is een icoon in de Rotterdamse architectuur en werd compleet gerenoveerd in opdracht van Woonstad Rotterdam.

Het woonmonument is aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd (wooncomfort en energieprestatie) met behoud van het historische en monumentale karakter. Dit uitgangspunt houdt onder meer in dat de gevels na zorgvuldig gevel- en kleuronderzoek en reiniging in de originele staat zijn teruggebracht. De huurwoningen bieden daardoor het comfort van nu én de sfeer van de jaren ’20.

Bronnen: https://www.woonstadrotterdam.nl/justuskwartier en https://nieuws.top010.nl/justus-van-effencomplex.htm

Fotografie: R'JEAN/Arjan van Nieuwkoop