Main content

Henkespand - Delfshaven Rotterdam

Bijzondere ontdekking door onze collega's tijdens restauratieschilderwerk. Bladgoud terug op Henkespand.


Schilderwerkzaamheden aan historisch pand (bouwjaar 1808) namens Stadsherstel Historisch Rotterdam

In opdracht van Stadsherstel Historisch Rotterdam zijn wij eind 2019 gestart met schilderwerkzaamheden aan het historische Henkespand in Delfshaven, Rotterdam.

Tijdens de werkzaamheden deden de restauratieschilders van De Goede een bijzondere vondst. Onder de oude verflagen van gevelversieringen vonden zij overblijfselen van de grondslag van bladgoud. Vermoedelijk is het bladgoud aangebracht in 1867 toen het pand in eigendom kwam van Henkes. Op de fraaie voorgevel van de jeneverdistilleerderij liet Henkes medailles in natuursteen aanbrengen die verwijzen naar de vele prijzen die zij tijdens internationale tentoonstellingen in de wacht sleepten. Dat deze medailles met bladgoud waren versierd was nog niet eerder bekend.

'Inmiddels glanst de voormalige jeneverstokerij weer als vanouds. De restauratieschilders van De Goede Vastgoedonderhoud hebben de oude gevelmedailles op het pand weer van een laag bladgoud voorzien. Bladgoud aanbrengen is een zeer specialistisch klusje waar deskundigen het hoofd goed bij moeten houden. En het mag uiteraard ook niet waaien en regenen.' Lees hieronder het hele artikel in het Algemeen Dagblad, editie Rotterdam.

Bron: Stadsherstel Historisch Rotterdam en Algemeen Dagblad

Vroegere functie: Jeneverdistilleerderij
Huidige functie: kantoor- en atelierruimte, winkelruimte en oefenruimte theater