Main content

Ben jij al thuis in de nieuwe regels en eisen voor BENG?

Waar voorheen de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) iets zei over hoe zuinig een gebouw is, gelden sinds 1 januari 2021 de nieuwe eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Ook wij hebben hier als onderhoudsprofessionals mee te maken.


Nieuwe bepalingsmethode

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen is er een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld. Deze is vastgelegd in een vrij beschikbare Nederlands Technische Afspraak: NTA 8800. Met NTA 8800 kan niet alleen de energieprestatie van nieuwbouw worden berekend, maar ook de energieprestatie van bestaande gebouwen.

Bepalen van energiebehoefte

Het gaat daarbij zowel om woning- als utiliteitsbouw. De rekenmethodiek houdt bij het bepalen van de energiebehoefte onder meer rekening met de mate van isolatie, het rendement van de installaties en de inzet van hernieuwbare energie. Ook het nieuwe energielabel is gebaseerd op NTA 8800.

Valkuilen vermijden

Om aan de eisen voor BENG te kunnen voldoen is het belangrijk dat wij weten wat BENG precies inhoudt en hoe BENG in de praktijk werkt. Zoals Cees van Dillen in OnderhoudNL Magazine al zegt: “De opgave is zó groot. Hoe beter je thuis bent in deze materie, hoe beter je je opdrachtgevers kunt adviseren en valkuilen kunt vermijden’.

Bron: OnderhoudNL